Espoolaisia luontoelämyksiä: Nuuksio ja Espoon keskuspuisto

Espoossa asuva on jatkuvasti lähellä luontoa. Ei tarvitse matkustaa kovinkaan kauas päästäkseen hyvin upeaan luonnontilaan keskelle metsää tai merellistä luontoa. Juuri tätä moni espoolainen pitää kotikaupunkinsa parhaimpana puolena, sillä kaikkialla aistii luonnon läheisyyden ja monimuotoisuuden. Eri keskustojen kävillä kulkiessa matkan varrelle mahtuu niin peltoaukioita kuin metsiä ja järviäkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi maamme tunnetuimmista kansallispuistoistakin sijaitsee juurikin Espoossa. Kyseessä on tietenkin Nuuksio, joka sai kansallispuiston statuksen vuonna 1994. Nuuksion kansallispuisto levittäytyy Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueille ja pitää sisällään niin vehreitä metsiä, jylhiä kallioita ja upeita järviä. Pääkaupunkiseudulla Nuuksio on Sipoonkorven luonnonpuiston ohella lähinnä pääkaupungin keskustaa sijaitseva luonnonpuisto. Nuuksioon pääsee auton lisäksi helposti myös julkisilla kulkuvälineillä Helsingistä ja Espoosta käsin. Moni pääkaupunkiseudulla asuva ja muuten alueella matkustava turisti lähteekin viettämään päivää Nuuksioon, josta löytyy erinomaisia reittejä patikoimiseen eri haastavuustasoilla, sekä lisäksi mainiot mahdollisuudet grillaamiseen, leiriytymiseen, hiihtämiseen sekä sienestämiseen ja marjastamiseen.

Telttailemisen ohella Nuuksiossa on mahdollisuus myös vuokrata itselleen mökki. Nuuksio sopii yhtä lailla niin satunnaiselle retkeiljälle kuin myös vuosikymmeniä luonnossa samoilleelle, sillä kaikki alueen reitit on merkitty selkeästi sen mukaan, millaisille kulkijoille ne parhaiten sopivat. Nuuksiossa on mahdollista patikoimisen ohella liikkua myös pyöräillen tai ratsastaen. Myös lastenvaunuilla tai pyörätuolilla liikkuville tarjolla on muutama helppokulkuinen ja kaunis reitti.

Nuuksiossa pääsee keskelle luontoa ja eläimiä. Luonnonpuiston maskottina toimii liito-orava, joka onkin varsin yleinen eläin Nuuksiossa ja metsässä samoillessa saattaakin huomata, kuinka liito-oravat liitelevät puusta toiseen. Myös kettuja, ilveksiä ja hirviä asuu Nuuksiossa jonkun verran. Alueelta löytyy monia muitakin yleisiä sekä myös uhanalaisia eläimiä, kasvia ja sieniä, jotka yhdessä muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Toinen vaihtoehto luonnon keskelle kaipaavalle on Espoon keskuspuisto, jonka luomisen tavoitteena on ollut saada aikaan hiukan samanlainen alue kuin esimerkiksi New Yorkissa, jossa keskellä kaupunkia on mahdollista vetäytyä luonnonrauhaan lataamaan akkuja. Espoon keskuspuistosta löytyy enimmäkseen suhteellisen tiheitä mänty- ja kuusimetsiä ja mäkiä. Poluilla tulee vastaan paljon lenkkeilijöitä, joita varten reittien varsille on asennettu useampikin kuntopiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *