Museot Espoossa

Espoo on saanut ansaitusti maineensa kulttuurikaupunkina. Espoosta löytyy nimittäin hyvin monipuolisesti erilaisia museoita, joiden näyttelyissä käydään kaukaakin käsin. Tarjolla on sekä modernia että perinteistä taidetta, historian havinaa, autoilua sekä paljon muutakin.

blue-roomYksi mielenkiintoisimmista museokokonaisuuksista on Espoon kaupunginmuseo, joka perustettiin vuonna 1958. Kaupunginmuseon alaisuuteen kuuluu tällä hetkellä neljä eri museota, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Näitä ovat Glimsin vanhanajan tunnelmaa ja elämää henkivä ulkotiloissa toimiva kotiseutumuseo, Lagstadin historiallinen koulumuseo, upea huvilamuseo Villa Rulludd sekä WeeGee-talossa toimiva KAMU. Espoon kaupunginmuseo puuhaaa parhaillaan Pentalan saaristomuseon parissa, jonka on tarkoitus aueta yleisölle vaiheittain.

Gallen-Kallelan museo sijaitsee Tarvaspään talossa, jonka rakensi aikoinaan kodikseen ja taidestudiokseen kuuluisa, erityisesti Kaleva-aiheisista teoksistaan tunnettu taidemaalari Akseli Gallen-Kallela. Nykyään paikassa toimii pieni museo, jossa on näytteillä monia miehen teoksia, mutta niiden ohella vieraat pääsevät tutustumaan myös Gallen-Kallelan perheeseen ja heidän tekemiin Afrikan matkoihinsa sieltä mukana tulleiden esineiden välityksellä.

Jos autoilu on lähellä sydäntä, on Pakankylässä sijaitsevalla Espoon automuseolla silloin paljon tarjottavanaan. Näytteillä on satakunta autoa sekä vähintään yhtä monta kaksipyöräistä ajoneuvoa. Kyseessä on Suomen suurin moottoriajoneuvojen museo, joka on varmasti tuttu monelle autonharrastajalle Suomessa.

Yksi erikoisimmista ja ainutlaatuisimmista museoista Suomessa on Tapiolassa toimiva Kellomuseo, joka on erikoistunut ajanmittaamisen ja kellojen historiaan. Vaikkeivat kellot olisikaan koskaan herättäneet itsessä sen suurempaa kiinnostusta, on tämä museo ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Museon kokoelmasta löytyy nimittäin huikeat 6000 erilaista kelloa aina 1600-luvulta nykypäivään. Lisäksi kävijät pääsevät tutustumaan kellosepän ammattiin. Aiemmin Tapiolassa toimi myös tunnettu kelloseppäkoulu, joka on sittemmin siirtynyt toisaalle.

Lapsille ja oikeastaan kelle tahansa lapsuuteensa haikailevalle ihmiselle erinomainen vierailupaikka on Lelumuseo Hevosenkenkä, joka toimii WeeGee-talossa. Hevosenkengästä löytyy sekä lelu- että pelinäyttely, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan lelujen ja pelien historiaan ennen kaikkea suomalaisten näkökulmasta. Monelle käynti lelumuseossa on ollut ihanan nostalginen matka menneisyyteen. Hevosenkenkään pääsee tutustumaan myös kiinnostavilla opastetuilla kierroksilla, joita on tarjolla useammallakin eri kielellä. Lisäksi pysyvän näyttelyn ohella järjestetään vuosittain myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *